Šalterski službenici gube beneficirani staž

Bez autora
Nov 18 2013

Pooštravanje uslova za penzionisanje žena posle čega bi u penziju odlazile dve godine starije, dakle sa sadašnjih 60 na 62 godine, moglo bi da počne tek od 2015. godine. S tim što bi to povećanje starosne granice išlo postepeno i to tako što će se svake godine starosna granica povećavati za po dva do tri meseca.Mirni naredne godine mogu biti i oni koji planiraju da se penzionišu samo s jednim ostvarenim uslovom – godinama starosti ili radnog staža, jer im se neće zaračunavati svojevrsni penali zbog toga što nisu otišli u punu penziju po oba uslova.

Šalterski službenici gube beneficirani stažPooštravanje uslova za penzionisanje žena posle čega bi u penziju odlazile dve godine starije, dakle sa sadašnjih 60 na 62 godine, moglo bi da počne tek od 2015. godine. S tim što bi to povećanje starosne granice išlo postepeno i to tako što će se svake godine starosna granica povećavati za po dva do tri meseca, saznaje „Politika” iz izvora bliskih vladi.

Mirni naredne godine mogu biti i oni koji planiraju da se penzionišu samo s jednim ostvarenim uslovom – godinama starosti ili radnog staža, jer im se neće zaračunavati svojevrsni penali zbog toga što nisu otišli u punu penziju po oba uslova.

Promena, bar kako sada stvari stoje, naredne godine neće biti ni za one koji imaju beneficirani radni staž, jer se pojedina radna mesta s uvećanim stažom još 2014. godine neće ukidati.

To ne znači da se reforma penzijskog sistema započeta 2011. godine prekida. Naprotiv, samo se nadležnima ostavlja dovoljno vremena da naprave ozbiljan plan koji bi trebalo da donese izvesne uštede u budžetu i države i Fonda PIO, a na kojima insistira i MMF.

Upitan kada bi se ovi predlozi mogli naći pred vladom i poslanicima, Dragi Vidojević, državni sekretar u Ministarstvu rada, za „Politiku” kaže da bi realno bilo da to bude u drugoj polovini 2014. godine.

 – Skupštini bi mogli da se predoče predlozi o daljoj reformi penzijskog sistema kada naredne godine počne jesenje zasedanje, s tim što do usvajanja novog zakona o PIO na snazi ostaju važeći propisi, pa svi oni koji stiču uslov za penziju 2014. godine ne treba da brinu – kaže on.

Za sada se, objašnjava, još sve meri i preračunava. Izvesno je da će promena biti u delu koji je prvi predlagao Fiskalni savet, a tiče se pooštravanja uslova za penzionisanje žena, uvođenje nagrada, odnosno penala za one koji ranije, odnosno kasnije odu u penziju.

– U ministarstvu su protiv povećavanja starosne granice za žene, pogotovo protiv izjednačavanja gornje granice s muškarcima, što je takođe bio jedan od predloga. Razlog za to je naš kratak životni vek u odnosu na druge zemlje koje su pooštrile svoje propise, ali i to da je naša zemlja na dnu lestvice kada je reč o tome koliko se dugo koristi penzija – kaže on.

Prve računice pokazuju da bi se uvođenjem ovih novih mera uštedelo oko 0,01 odsto para u državnom budžetu i 0,1 odsto u kasi PIO, što je malo, a promene su ipak velike.

– Stoga mora biti jasno da nijedan od ovih predloga na kojima se insistira ne može da pruži rezultate preko noći, nego na srednjoročni i dugoročni rok – kategoričan je Vidojević.

Ukoliko bi se uveli penali za one koji odu u penziju samo s jednim ispunjenim uslovom i nagrade za one koji ispune pun staž, ponovo bi se pojavile prevremene penzije koje su davno ukinute što nije najbolje rešenje.

Saznajemo, takođe, da će s daljim reformama PIO doći na red i ukidanje pojedinih beneficija. Bez tih pogodnosti, nezvanično, ostaće pre svih zaposleni na šalterima u policiji i vojsci, ali i sekretarice u tim službama gde realno ne postoji osnov da se za godinu računa 14 ili 16 meseci, jer na tim radnim mestima nema rizika ni po zdravlje ni po bezbednost zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik